Tarkista IP-osoitteesi MagicDesk ja MagicHotel MagicMail Micro Magic etätuki
Myymalat pieni

5.1.2011

Kalliita värikasetteja vai kustannustehokasta tulostamista?

Kategoria: Tulostus — Avainsanat: , , , — Kimmo Haapavuori @ 1.02

Meistä lähes jokainen on ollut ostamassa tulostimeen uutta värikasettia tyhjentyneen tilalle. Ja uskoakseni lähes yhtä moni on manannut joko hiljaa mielessään tai ehkäpä jopa äänekkäästikin, miten pieni mustetilkka voi maksaa niin paljon. Ja tottahan se on. Litrahinnaltaan kymmenvuotias viski ja ranskalainen hajuvesi ovat halpoja tuotteita tulostinmusteen rinnalla.

Jotkut hakevatkin ratkaisua kalliisiin tulostuskustannuksiin niin sanotuista tarvikeväreistä. Tarvikeväreillä siis tarkoitetaan värikasetteja jotka on valmistanut jokin muu taho kuin alkuperäinen tulostinvalmistaja. Toisilla kokemukset näistä kaseteista ovatkin positiivisia, mutta toisenlaisiakin tapauksia on ilmaantunut. Värit ovat saattaneet kulua vielä nopeammin kuin alkuperäisissä värikaseteissa tai värikasetti on saattanut jopa päästää värit kasetin läpi tulostimen sisään. Tarvikekasettien aiheuttamat ongelmat ovat usein harmillisia siinä mielessä, että tulostinvalmistajat nostavat usein kädet pystyyn takuun osalta, kun tulostimessa on käytetty muita kuin alkuperäisiä värejä. Tulostimien takuuehdoissahan mainitaan, että takuu raukeaa, mikäli laitteessa käytetään muita kuin tulostinvalmistajan omia värikasetteja.

Mikä sitten olisi paras ratkaisu tulostuskustannuksien hallintaan? Uutta tulostinta ostettaessa monille yksi tärkeimpiä valintakriteereitä on tulostimen hinta. Tulostin saattaa lähteä tarjouksesta mukaan muutamalla kymmenellä eurolla. Tulostimen ostohetki olisi kuitenkin se, kun tulostuskustannuksia pitäisi pysähtyä miettimään ja vertailemaan. Monilla toki saattaakin olla ajatusta asiasta, ja he tarkistavat, mitä uuden tulostimen värikasetit maksavat. Valitettavasti pelkkä kasetin hinta ei kerrokaan vielä koko totuutta. Hyvin usein edullisen tulostimen värikasetitkin ovat melko edullisia. Kysymys tässä vaiheessa kuuluukin, kuinka nopeasti nämä kasetit tyhjenevät?

Karkeana nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä edullisempi tulostin on hankintahinnaltaan, sitä kalliimmat ovat kyseisen laitteen tulostuskustannukset. Sama pätee niin mustesuihkutulostimissa kuin lasertulostimissakin. Nykyään monet mieltävät mustesuihkutulostimet aina kalliiksi vaihtoehdoksi ja lasertulostimet edullisemmiksi. Tämä sääntö ei tänä päivänä enää pidä aina täysin paikkaansa. Nykyään esimerkiksi 200 eurolla on mahdollista saada tulostuskustannuksiltaan järkevämpi mustesuihkulaite verrattuna samanhintaiseen värilaseriin.

Tulostinta hankittaessa on kuitenkin muistettava ottaa huomioon monia muitakin seikkoja pelkän hankintahinnan ja tulostuskustannusten lisäksi. Tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat muun muassa mitä tulostimella tulostetaan, kuinka paljon tulostetaan, tarvitaanko välttämättä väriä ja onko tarvetta muille ominaisuuksille kuten skannaukselle, kopioinnille, faksille tai kaksipuoleiselle tulostamiselle. Vain muutamia luetellakseni.

Tulostimen hankinnassa voikin olla mietinnän arvoisia seikkoja jopa enemmän kuin tietokoneen ostoa mietittäessä. Tämä seikka vain valitettavan usein unohtuu, niin ostajilta kuin useimmilta myyjiltäkin. Toisaalta, äärimmäisen harvalla ostajalla itsellään on asiasta riittävää tietämystä, eikä sitä heiltä tietenkään voikaan edellyttää. Mutta tulostimien myyjiltä sitä toki voi ja pitää edellyttää. Ammattitaitoisen myyjän tehtävä onkin ensin kartoittaa millaiset ovat asiakkaan tarpeet ja tämän jälkeen miettiä tarpeisiin parhaiten soveltuva laite.

Uskon, että oikeilla tulostinvalinnoilla monien hampaiden kiristely tulostinvärejä ostettaessa, jos nyt ei poistu, niin ainakin vähenee huomattavasti. Ja sen kunniaksi ehkä voi kotiintuomisiksi käydä ostamassa myös pienen pullon viskiä tai vaikkapa sitten ruusun tuoksuista hajuvettä.